Tisk

Tylžský sýr

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0038
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury – směs mezofilních a termofilních kultur
  • syřidlo
Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky
  • veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách
  • zejména konzervanty
  • barviva
  • dusičnany a glukono-delata-lakton
  • lysozym
  • rostlinný tuk
  • kasein
  • kaseináty
Technologický postup
  1. standardizace mléka a sýření
  2. zpracování sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. balení
  7. zrání
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: smetanově až sýrově žlutá

Vůně a chuť

chuť: čistá, mléčně nakyslá, výrazná

vůně: čistá, bez cizích pachů

Konzistence

celistvá, pružná, vláčná, s drobnými kavernami (nepravidelnými dírkami) na řezu

Nadstandardní parametry

mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko

obsah sušiny: min. 55 %

Minimální doba zrání 3 týdny

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:36:39
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:36:39
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě