Tisk

Sýr maasdamského typu uzený (s různými obsahy tuku a sušiny)

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2018-06-04-0386
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

Sýr maasdamského typ dle ČCN

Přípustné složky

kouř z tvrdého dřeva ( např. bukové štěpky)

Nepřípustné složky

tekutý kouř, kouřové aroma

Technologický postup

Naskládání sýrů na síta nebo rošty, popřípadě vložení do sítěk, uzení

Senzorické požadavky
Vzhled

povrch sýra: barva po uzení, případná struktura po sítu nebo roštu;
na řezu: smetanově až sýrově žlutá

Vůně a chuť

chuť a vůně: čistá, nasládlá, výrazná po uzení

Konzistence

konzistence: celistvá, pružná, na řezu výskyt ok vytvořených propionovým kvašením rovnoměrně rozložených v celé hmotě

Nadstandardní parametry

Surovina odpovídá cechovní normě „ Sýr maasdamského typu“.
Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva, nesmí obsahovat kouřové aroma, obsah PAH: 1,0 μg/kg pro benzo[a]pyren a 10,0 μg/kg pro sumau benzo[a]pyrenu, benzo[a]anthracenu, benzo[b]fluoranthenu a chrysenu.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, metoda na stanovení PAH. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno04.06.2018 07:56:54
VytvořilDana Gabrovská
Změněno04.06.2018 07:56:54
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě