Tisk

Tyčinky trvanlivé

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2018-03-09-0368
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - trvanlivé pečivo
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • pšeničná mouka;
  • rostlinný  tuk a/nebo živočísný tuk (vepřové sádlo) nejméně 5 % na mouku;
  • sůl;
  • regulátor kyselosti NaOH.
Přípustné složky
  • jiné druhy mouk, např. celozrnná mouka
  • droždí nebo kypřicí látky;
  • koření a směsí koření;
  • různé druhy sýrů;
  • různé druhy semínek;
  • živočišný tuk.
Nepřípustné složky
  • umělá aromata a barviva;
  • přídatné látky zvýrazňující chuť
Technologický postup
  • výroba těsta;
  • tvarování těsta;
  • povrchová úprava před pečením (louhování, posyp solí)
  • pečení tyčinek;
  • chlazení tyčinek;
  • spotřebitelské a obchodní balení;Normované suroviny se mísí do konzistence zpracovatelného těsta. Poté se těsto tvaruje do odpovídající velikosti, prochází lázní regulátoru kyselosti a následuje posyp solí. Dále probíhá pečení, ochlazení tyčinek, spotřebitelské a obchodní balení, expedice
Senzorické požadavky
Vzhled
  • vzhled – tyčinka dlouhá cca 10 cm o hmotnosti cca 10 g; sůl na povrchu při použití posypu
  • barva – hnědá až zlatohnědá
Vůně a chuť

chuť a vůně – charakteristická pečivová; po sýru,  použitém koření či jiné použité ochucující složce

Konzistence

konzistence – křehká, křupavá.

Nadstandardní parametry

 

Aktivita vody (AW) trvanlivých tyčinek musí být dle laboratorní analýzy akreditované laboratoře menší než 0,60.
Vstupní suroviny musí pocházet z tuzemského trhu – více než 75%.
Produkty nesmí obsahovat umělá aromata, látky zvýrazňující chuť,  barviva.

Rozhodčí metody

stanovení aktivity vody; V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Uživatel
Vytvořeno18.12.2019 06:24:29
VytvořilDana Gabrovská
Změněno18.12.2019 06:24:29
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g