Tisk

Tvarohové krémy a dezerty tepelně ošetřené

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-09-06-0178
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - smetanovo-tvarohové krémy
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

tvaroh

Přípustné složky
  • ostatní mléčné výrobky
    • jogurt
    • zakysaná smetana
    • sušené mléko či syrovátka apod.
  • kakao
  • vanilka
  • přírodní aromata
  • ochucující složky v podobě zpracovaných ovocných a ochucujících komponentů – tyto samostatné produkty mohou obsahovat:
    • technologicky nezbytně nutné pektiny
    • škroby a želatinu v max. množství  5%
    • přírodní rostlinné a ovocné  extrakty a koncentráty
    • přírodní barviva
  • přírodní rostlinné zahušťovadla a stabilizátory v množství do 2%
  • potravinářská želatina v množství do 2%
Nepřípustné složky
  • umělá aromata
  • konzervační látky
  • náhradní sladidla
  • umělá barviva
Technologický postup
  1. Výroba mléčných složek
  2. míchání složek, komponentů a ochucujících složek
  3. tepelné ošetření terminací, pasterací nebo sterilací či UHT
  4. plnění do obalů
  5. vychlazení
  6. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

stejnorodá,  charakteristická po použitých surovinách a přísadách

Vůně a chuť

příjemná  tvarohová, charakteristická po použitých ochucujících složkách (tak jak jsou definovány v přípustných složkách)

Konzistence

olotuhá, jemně krémovitá, mírné uvolnění syrovátky není na závadu,

pro šlehané  výrobky – našlehaná konzistence s viditelnými malými bublinami

Nadstandardní parametry
  1. surovina odpovídá ČCN pro syrové kravské mléko,
  2. základní  tvarohová hmota krému či dezertu neobsahuje barviva,
  3. neobsahuje chemicky modifikované škroby, náhradní sladidla, konzervační látky a umělá aromata
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534

Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:12:53
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:12:53
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g