Tisk

Tvarohové krémy a dezerty bez tepelného ošetření před plněním (čerstvé)

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-09-06-0177
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - smetanovo-tvarohové krémy
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

tvaroh

Přípustné složky
  • ostatní mléčné výrobky
    • jogurt
    • zakysaná smetana
    • sušené mléko či syrovátka apod.
  • kakao
  • vanilka
  • aromata
  • ochucující složky v podobě zpracovaných ovocných a ochucujících komponentů – tyto samostatné produkty mohou obsahovat:
    • technologicky nezbytně nutné pektiny,
    • škroby a želatinu v max. množství 5%
    • přírodní rostlinné a ovocné  extrakty a koncentráty
    • přírodní barviva
Nepřípustné složky
  • želatina mimo ochucující složku
  • škroby mimo ochucující složku a barviva mimo ochucující složku
  • stabilizátory
  • chemicky modifikované škroby
  • náhradní sladidla
  • konzervační látky
Technologický postup
  1. Výroba tvarohu a  složek
  2. míchání složek, komponentů a ochucujících složek
  3. plnění do plastových kelímků
  4. vychlazení
  5. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

stejnorodá, charakteristická po použitých surovinách a přísadách

Vůně a chuť

příjemná tvarohová, charakteristická po použitých ochucujících složkách (tak jak jsou definovány v přípustných složkách)

Konzistence

polotuhá, jemně krémovitá, mírné uvolnění syrovátky není na závadu

Nadstandardní parametry
  1. surovina odpovídá ČCN pro Syrové kravské mléko
  2. bez tepelného ošetření finálního produktu
  3. základní tvarohová hmota krému či dezertu neobsahuje želatinu, škroby a barviva,
  4. neobsahuje stabilizátory, chemicky modifikované škroby, náhradní sladidla, konzervační látky, umělá aromata
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534

Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:12:59
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:12:59
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě