Tisk

Tvaroh tučný

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-09-06-0148
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - tvarohy - měkký tvaroh tučný
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • mlékárenské kultury
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka)
  • syřidlo
Nepřípustné složky
  • škrob
  • želatina
  • zahušťující látky
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
  • konzervační látky
  • barviva
  • aromatické látky
Technologický postup
  1. pasterace a příprava mléčné směsi
  2. přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  3. přídavek  syřidla a promíchání
  4. srážení směsi, krájení sraženiny
  5. možná termizace
  6. oddělení sraženiny a syrovátky klasicky přes tvarožníky či odstředivkovým procesem či separací ultrafiltrací
  7. případná standardizace tučnosti tvarohu smetanou
  8. naplnění do spotřebitelského obalu
  9. vychlazení
  10. skladování v chladu před expedicí
Senzorické požadavky
Vzhled

přirozené mléčně bílé až nažloutlé barvy

Vůně a chuť

příjemně mléčně nakyslá, čistá, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

jemná, stejnorodá, případně mírně hrudkovitá, přítomnost uvolněné syrovátky není na závadu

Nadstandardní parametry

surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko

Sušina:

  • více než  20 %, tuk v sušině více než 38,0 % hmot.
  • u tvarohů vyrobených odstředivkovým způsobem, u tvarohů vyrobených klasickým způsobem v tvarožnících sušina více než  22 %,
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534

Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:17:09
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:17:09
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě