Tisk

Tvaroh polotučný

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-09-06-0146
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - tvarohy - měkký tvaroh jemný polotučný
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • mlékárenské kultury
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka)
  • syřidlo
Nepřípustné složky
  • škrob
  • želatina
  • zahušťující látky
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
  • konzervační látky
  • barviva
  • aromatické látky
  • transglutamináza
Technologický postup
  1. pasterace a příprava mléčné směsi
  2. přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  3. přídavek syřidla a promíchání
  4. srážení směsi
  5. krájení sraženiny
  6. možná termizace
  7. oddělení sraženiny a syrovátky klasicky přes tvarožníky či odstředivkovým procesem či separací ultrafiltrací
  8. případná standardizace tučnosti tvarohu smetanou
  9. naplnění do spotřebitelského obalu
  10. vychlazení
  11. skladování v chladu před expedicí
Senzorické požadavky
Vzhled

přirozené mléčně bílé až nažloutlé barvy

Vůně a chuť

příjemně mléčně nakyslá, čistá, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

jemná, stejnorodá, případně mírně hrudkovitá, přítomnost uvolněné syrovátky není na závadu

Nadstandardní parametry

surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko

Sušina:

  • u tvarohů vyrobených odstředivkovým způsobem nejméně 17 %,
  • u tvarohů vyrobených klasickým způsobem v tvarožnících více než  20 %,
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:18:34
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:18:34
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě