Tisk

Tvaroh hrudkovitý

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-22-0134
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - tvarohy - tvaroh tvrdý na strouhání nebo ke strouhání
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • mlékárenské kultury
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka)
  • syřidlo
Nepřípustné složky

všechny výše nespecifikované

Technologický postup
  1. pasterace a příprava mléčné směsi přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  2. přídavek syřídla
  3. srážení směsi
  4. krájení sraženiny
  5. formování a lisování
  6. balení a vychlazení skladování v chladu před expedicí
Senzorické požadavky
Vzhled

barva přirozená, mléčná bílá

Vůně a chuť

čistá, mléčně nakyslá, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

plastická, jemně hrudkovitá, ale nerozsýpává, mírné uvolňování syrovátky není na závadu

Nadstandardní parametry
  1. vyrobeno z mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
  2. minimální sušina 20 %.
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534

Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:19:25
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:19:25
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený