Tisk

Tvaroh tvrdý na strouhání

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-01-14-0417
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - tvarohy - tvaroh tvrdý na strouhání nebo ke strouhání
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • mlékárenské kultury
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka)
Nepřípustné složky

všechny výše nespecifikované

Technologický postup
  1. pasterace a příprava mléčné směsi , přídavek kultury;
  2. srážení směsi;
  3. krájení sraženiny;
  4. záhřev a vytužování tvarohoviny;
  5. lisování;
  6. chlazení;
  7. balení a  skladování v chladu před expedicí.
Senzorické požadavky
Vzhled

barva přirozená, mléčná bílá

Vůně a chuť

čistá, mléčně nakyslá, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

pevné kousky do velikosti hrášku slisované do kompaktní hmoty, mírné uvolňování syrovátky není na závadu

Nadstandardní parametry
  1. vyrobeno z mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
  2. minimální sušina 28 %.
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534

Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno14.01.2019 13:54:21
VytvořilDana Gabrovská
Změněno14.01.2019 13:54:21
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě