Tisk

Tuňáková pomazánka

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2020-01-31-0472
Zařazení dle legislativyLahůdkářské výrobky - Pomazánky, krémy
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

Maso tuňáka  podle uvedené specifikace dle  legislativy,  konzervovaného sterilací  min. 42%.

1. Druhy rodu Thunnus
a) tuňák křídlatý (Thunnus alalunga);
b) tuňák žlutoploutvý (Thunnus (neothunnus) albacares);
c) tuňák obecný (Thunnus thynnus);
d) tuňák velkooký (Thunnus (parathunnus) obesus);
e) ostatní druhy rodu Thunnus.

2. Tuňák pruhovaný
(Euthynnus (Katsuwonus) pelamis

Přípustné složky
  • máslo a/nebo majonéza  dle ČCN  min. 30 %;
  • čerstvý sýr (žervé, Lučina, jemný tvaroh, sýr Cottage)
  • okurka sterilovaná,;
  • cibule marinovaná (cibule, kvasný ocet lihový, jedlá sůl) nebo cibule čerstvá;
  • vařená vejce;
  • koření;
  • hořčice;
  • jogurt;
  • pažitka;
  • petrželová nať;
  • jedlá sůl;
  • další zelenina;
  • konzervanty u výrobků s dobou použitelnosti delší než 5 dní;
  • cukr.
Nepřípustné složky
  •  glutamát;
  •  barviva;
  • aromata;
  • sladidla s výjimkou cukru;
  • ztužené tuky.

Ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.

Technologický postup

Postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením.

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: krémovitá pomazánka s identifikovatelnými drobnými kousky sterilovaného tuňáka a případně dalších  přípustných složek.
Barva: po použitých surovinách,  krémová s hnědým odstínem  po rybím mase.

Vůně a chuť

Vůně: příjemná, po použitých surovinách, bez cizích pachů.
Chuť: příjemná, slano-sladko-kyselá, po použitých surovinách.

Konzistence

Konzistence: Lehce roztíratelná pomazánka s identifikovatelnými drobnými kousky tuňáka a případně  dalších přípustných složek.

Nadstandardní parametry

Bez přídavku glutamátu, bez přídavku barviv,aromat a sladidel, bez ztužených tuků.

Minimální podíl kvalitní rybí suroviny  42 %.

Z přírodních sladidel je povolen jen cukr. Jiná přírodní sladidla nebo sladidla nejsou povolena.

Minimální obsah sušiny 35 %.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu rybího masa. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Uživatel
Vytvořeno31.01.2020 08:46:41
VytvořilDana Gabrovská
Změněno31.01.2020 08:46:41
Procesní stav
Procesní stavSchválený