Tisk

Tradiční pomazánkové – ochucené

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-07-18-0308
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - máslo mlékárenské, roztíratelné mléčné tuky, koncentráty mléčného tuku - mléčné pomazánky
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • smetana
  • sušené mléko
  • škrob nebo modifikovaný škrob do 1,5 % hm.
Přípustné složky
  • sušené podmáslí, sušená syrovátka nebo jejich kombinace,
  • jedlá sůl,
  • ochucující složky jako např.:
    • směsi koření,
    • bylin,
    • sušená zelenina,
    • šunková složka (šunka nejvyšší jakosti nebo výběrová šunka)
    • sladké složky (čokoláda, vanilka, ovoce)
Nepřípustné složky
  • konzervanty,
  • emulgátory,
  • želatina.
Technologický postup
  1. Příprava směsi smetany a sušených surovin
  2. pasterace
  3. homogenizace
  4. zakysání a fermentace
  5. přídavek škrobu, soli a ochucujících složek
  6. termizace
  7. homogenizace
  8. plnění
  9. chlazení
  10. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

barva přirozeně bílá až krémově žlutá, po ochucující složce

Vůně a chuť

čistá, smetanová, jemně nakyslá, mírně slaná, po ochucující složce

Konzistence

stejnorodá, případně s kousky ochucujícíc složky, roztíratelná, mírné uvolňování syrovátky a případné kapky kondenzační vody na povrchu nejsou na závadu

Nadstandardní parametry
  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko,
  2.  unikátní tradiční česká technologie výroby, kdy dochází k emulgaci vodné vodné fáze do mléčného tuku, což znamená zmáselnění smetany,
  3. použitá technologie ve srovnání s ostatními běžně používanými technologiemi umožňuje vyrábět roztíratelný tuk s takto nízkým obsahem tuku bez přídavku želatiny, emulgátorů a konzervačních látek.
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu tuku a sušiny – dle ČSN 57 0107

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno22.07.2020 14:11:19
VytvořilDana Gabrovská
Změněno22.07.2020 14:11:19
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g
Lipánek  MAXI tradiční jahodový
Jihočeský Eidam 30  % - bloček 300 g
Čokoláda na vaření  Premium
Mléčná čokoláda s drcenými oříšky 100 g
Mléčná čokoláda 100 g