Tisk

Tradiční pomazánkové – ochucené

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-07-18-0308
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - máslo mlékárenské, roztíratelné mléčné tuky, koncentráty mléčného tuku - mléčné pomazánky
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • smetana
  • sušené mléko
  • škrob nebo modifikovaný škrob do 1,5 % hm.
Přípustné složky
  • sušené podmáslí nebo sušená syrovátka,
  • jedlá sůl
  • ochucující složky jako např.:
    • směsi koření,
    • bylin,
    • sušená zelenina,
    • šunková složka (šunka nejvyšší jakosti nebo výběrová šunka)
    • sladké složky (čokoláda, vanilka, ovoce)
Nepřípustné složky
  • konzervanty
  • rostlinný tuk
  • želatinu ani emulgátory na rozdíl od jiných mléčných, směsných a tukových výrobků se  srovnatelně nízkým obsahem tuku
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
Technologický postup
  1. Příprava směsi smetany a sušených surovin
  2. pasterace
  3. homogenizace
  4. zakysání a fermentace
  5. přídavek škrobu, soli a ochucujících složek
  6. termizace
  7. homogenizace
  8. plnění
  9. chlazení
  10. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

barva přirozeně bílá až krémově žlutá, po ochucující složce

Vůně a chuť

čistá, smetanová, jemně nakyslá, mírně slaná, po ochucující složce

Konzistence

stejnorodá, roztíratelná, mírné uvolňování syrovátky a případné kapky kondenzační vody na povrchu nejsou na závadu

Nadstandardní parametry
  1. unikátní technologie výroby, kdy dochází k emulgaci vodní fáze do mléčného tuku, což znamená zmáselnění smetany,
  2. neobsahuje konzervanty, želatinu ani emulgátory na rozdíl od jiných mléčných, směsných a tukových výrobků se srovnatelně nízkým obsahem tuku
  3. mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu tuku a sušiny – dle ČSN 57 0107

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 12:37:54
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 12:37:54
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě