Tisk

Tradiční pomazánkové – neochucené

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0105
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - máslo mlékárenské, roztíratelné mléčné tuky, koncentráty mléčného tuku - mléčné pomazánky
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • smetana
  • sušené mléko
  • škrob nebo  modifikovaný škrob do 1,5 % hm.
Přípustné složky
  • sušené podmáslí nebo sušená syrovátka,
  • jedlá sůl
Nepřípustné složky
  • přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách,
  • aromata,
  • rostlinný tuk
Technologický postup
  1. Příprava směsi smetany a sušených surovin
  2. pasterace
  3. homogenizace
  4. zakysání a fermentace
  5. přídavek škrobu a  soli
  6. termizace
  7. homogenizace
  8. plnění
  9. chlazení
Senzorické požadavky
Vzhled

barva přirozeně bílá až krémově žlutá

Vůně a chuť

čistá, smetanová, jemně nakyslá, mírně slaná

Konzistence

stejnorodá, roztíratelná, mírné uvolňování syrovátky a případné kapky kondenzační vody na povrchu nejsou na závadu

Nadstandardní parametry
  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko
  2. nepřítomnost žádných přídatných látek (barviva,  emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla),
  3. unikátní technologie výroby, kdy dochází k emulgaci vodní fáze do mléčného tuku, což znamená zmáselnění smetany,
  4. neobsahuje konzervační látky, želatinu ani emulgátory na rozdíl od jiných mléčných, směsných a tukových výrobků se srovnatelně nízkým obsahem tuku
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu tuku a sušiny – dle ČSN 57 0107

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:23:31
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:23:31
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě