Tradiční klasická znojemská okurka
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2016-03-18-0155 |
Zařazení dle legislativy | Ovoce, zelenina, houby, skořápkové plody a výrobky z nich |
Zadavatel normy | |
Společnost | Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky |
|
Přípustné složky |
ozdobné přísady:
|
Nepřípustné složky | náhradní sladidlo a jiné aditiva označena E |
Technologický postup | Na dno skleněného obalu vložíme ozdobné a kořenící přírodní přísady (proužky cibule a hořčičné semínko), dále do skleněného obalu plníme očištěné okurky. Zalijeme nálevem. Strojově uzavřeme a sterilujeme dle předepsaného sterilizačního programu. Po vyhodnocení sterilizačního programu jsou výrobky předány do skladu a připravovány k expedici. |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Okurky celé, převážně stejného tvaru i rozměru, bez zbytků okvětí, čisté, nesvraštělé, nepovadlé, bez mechan. poškození, s ozdobnými přísadami. Barva okurek světle až tmavě zelená bez žlutých skvrn. |
Vůně a chuť | Vůně po okurkách a použitých surovinách, bez cizích pachů. Chuť po okurkách a použitých surovinách s příjemnou sladkokyselou a lehkou slanou příchutí, harmonicky kořeněná. Bez cizích příchutí. |
Konzistence | Polotuhá, okurky pružné, pevné, při skusu lehce chřupavé. |
Nadstandardní parametry | Výrobek je vyráběn dle původní znojemské receptury a nálevu. Okurky jsou velikostního třídění 5-8 cm. Nálev s kořením je doslazen cukrem. Výrobek je opatřen ochrannou známkou z roku 1960, která byla opětovně obnovena patentním úřadem, a odkoupil ji Ing. Pavel Tomáš. Součástí ochranné známky je přesné složení nálevu včetně konkrétní specifikace extraktu koření. |
Rozhodčí metody | Nejsou požadovány. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 15.12.2017 11:38:43 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 15.12.2017 11:38:43 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |