Tisk

Tradiční klasická znojemská okurka

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-18-0155
Zařazení dle legislativyOvoce, zelenina, houby, skořápkové plody a výrobky z nich
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • okurky min. 55 % obsahu
  • cukr
  • ocet kvasný lihový
  • sůl jedlá
Přípustné složky
  • extrakt koření

ozdobné přísady:

  • cibule
  • hořčičné semínko
Nepřípustné složky

náhradní sladidlo a jiné aditiva označena E

Technologický postup

Na dno skleněného obalu vložíme ozdobné a kořenící přírodní přísady (proužky cibule a hořčičné semínko), dále do skleněného obalu plníme očištěné okurky. Zalijeme nálevem.  Strojově uzavřeme a sterilujeme dle předepsaného sterilizačního programu. Po vyhodnocení sterilizačního programu jsou výrobky předány do skladu a připravovány k expedici.

Senzorické požadavky
Vzhled

Okurky celé, převážně stejného tvaru i rozměru, bez zbytků okvětí, čisté, nesvraštělé, nepovadlé, bez mechan. poškození, s ozdobnými přísadami.

Barva okurek světle až tmavě zelená bez žlutých skvrn.

Vůně a chuť

Vůně po okurkách a použitých surovinách, bez cizích pachů.

Chuť po okurkách a použitých surovinách s příjemnou sladkokyselou a lehkou slanou příchutí, harmonicky kořeněná. Bez cizích příchutí.

Konzistence

Polotuhá, okurky pružné, pevné, při skusu lehce chřupavé.

Nadstandardní parametry

Výrobek je vyráběn dle původní znojemské receptury a nálevu. Okurky jsou velikostního třídění 5-8 cm. Nálev s kořením je doslazen cukrem. Výrobek je opatřen ochrannou známkou z roku 1960, která byla opětovně obnovena patentním úřadem, a odkoupil ji Ing. Pavel Tomáš. Součástí ochranné známky je přesné složení nálevu včetně konkrétní specifikace extraktu koření.

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány.

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 11:38:43
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 11:38:43
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě