Tisk

Termix

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-07-03-0441
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - smetanovo-tvarohové krémy
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • tvaroh podle ČCN minimálně 48 %,
  • máslo nebo smetana,
  • voda,
  • cukr,
  • želatina.
Přípustné složky
  • mléčné složky (např. syrovátka, sušené mléko),
  • přírodní aromata, kakaový prášek nebo ovocné ochucující složky,
  • škrob a modifikovaný škrob,
  • guarová guma,
  • karubin,
  • barviva a látky s barvicím účinkem.
Nepřípustné složky

konzervační látky;

smetanové aroma pro termixy označené jako smetanové s obsahem tuku nejméně 10 %.

Technologický postup

1. Příprava a navážení všech hlavních komponent – tvaroh, smetana či máslo;
2. Dovážení minoritních složek – ochucení, stabilizace;
3. Promíchání a termizace směsi;
4. Balení za tepla;
5. Dochlazení.

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: lesklý, hladký vzhled v kelímku.
Barva: stejnorodá barva odpovídají ochucení.

Vůně a chuť

chuť a vůně: typická pro použité suroviny, sladká, jemně tvarohová.

Konzistence

homogenní, tvarohová až krájivá

Nadstandardní parametry

použití tvarohu dle ČCN nejméně 48 %;

obsah sušiny nejméně 27 %;

obsah tuku nejméně 2 % (2 – 9 %);

pro termix smetanový obsah tuku nejméně 10 %.

Rozhodčí metody

Listeria monocytogenes – negativní ve 25 g – ČSN EN ISO 11290-1; V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno03.07.2019 09:29:58
VytvořilDana Gabrovská
Změněno03.07.2019 09:29:58
Procesní stav
Procesní stavSchválený