Maso plně tepelně opracované
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2017-08-22-0338 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary |
Zadavatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky |
|
Přípustné složky |
|
Nepřípustné složky | Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. vepřová panenka se sýrovým pokryvem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. vepřová panenka s ořechovým pokryvem). |
Technologický postup | Technologický postup: Příprava surovin, tepelné opracování (uzení), chlazení, balení, Technologický obal: Nestanovuje se |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek hladký, barva svaloviny na řezu je světle růžová a tuk si zachovává světlou barvu. Povrchový vzhled tvar výrobku může být zachován po opracované anatomické části případně též po použité formě. Požadavky na povrchovou barvu výrobku se nestanovují. |
Vůně a chuť | Chuť mírně slaná či po ochucujících složkách. Výrobek je na skusu křehký. Vůně příjemná, aromatická, může být výrazně kořeněná nebo po zauzení. |
Konzistence | pevná, soudržná |
Nadstandardní parametry |
|
Rozhodčí metody | Obsah anatomické části celkový obsah opracované anatomické části jatečně upraveného těla daného živočišného druhu (s kostí nebo bez kosti), použité při výrobě. Obsah anatomické části nelze stanovovat jako obsah masa (kosterní svaloviny) a v případě sporu je nutné jej ověřit přímo v místě výroby postupy používanými orgány úředního dozoru České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 30.12.2020 16:48:47 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 30.12.2020 16:48:47 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |
Výrobky v této normě




