Tepelně neopracované maso
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2018-12-14-0410 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary |
Zadavatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | a) vepřové maso, hovězí maso, maso jiných živočišných druhů (vždy celé anatomické části s kostí nebo bez kosti); |
Přípustné složky |
|
Nepřípustné složky | Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. vepřová panenka se sýrovým pokryvem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. vepřová panenka s ořechovým pokryvem). |
Technologický postup |
Technologický postup: Příprava surovin (nakládání masa), sušení, uzení studeným nebo poloteplým kouřem, může následovat sušení a zrání, chlazení, porcování a balení. Technologický obal: bez technologického obalu |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled: Vzhled v nákroji – řez je hladký, barva svaloviny na řezu odpovídá použité surovině a stupni vysušení. Tuk si zachovává světlou barvu. Povrchový vzhled – tvar výrobku může být zachován po opracované anatomické části případně též po použité formě. Požadavky na povrchovou barvu výrobku se nestanovují, obvykle se jedná o zauzenou zlatavou barvu. |
Vůně a chuť | Vůně a chuť: Chuť – mírně slaná, aromatická, po uzení či po ochucujících složkách. Vůně – příjemná po zauzení či po ochucujících složkách. |
Konzistence | Konzistence: Pevná, soudržná |
Nadstandardní parametry | a) vysoký obsah masa; |
Rozhodčí metody |
|
Uživatel | |
Vytvořeno | 28.12.2020 10:29:07 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 28.12.2020 10:29:07 |
Změnil | Dana Gabrovská |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |