Tisk

Tekutý zkaramelizovaný cukr

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2018-10-02-0396
Zařazení dle legislativyPřírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - tekuté výrobky z cukru
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

bílý řepný cukr a pitná voda

Přípustné složky

tento základní tekutý karamel může být v dalších fázích výroby použit pro různé variace například kořeněných, bylinných či ovocných karamelů

Nepřípustné složky

glukózo-fruktózový sirup nebo jiná náhražka cukru

Technologický postup

1. Cukr je za sucha karamelizován řízeným tepelným procesem;
2. Za průběžné měření teploty je promícháván;
3. Při dosažení vrcholu karamelizace, tj. 175 oC, se odstaví a zalije vařící vodou podle potřeby sušiny;
4. S vodou se při varu spojí;
5. Přelévá se do čistých skleněných lahví a zajistí uzávěrem.

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled a barva:
Průhledná lehce karamelová barva.

Vůně a chuť

Sladká, lahodná, lehce karamelová, bez pachuti připálení a cizích příchutí.

Konzistence

Konzistence hustějšího sirupu.

Nadstandardní parametry

Obsah sušiny: nad 74 %;
Obsah v sušině ( + – 4%):
10 % fruktózy, 13 % glukózy, 50 % sacharózy

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu sušiny, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2018 15:24:41
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2018 15:24:41
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě