Tisk

Tavený sýr druhově pojmenovaný

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-02-28-0159
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry tavené
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

sýr druhově pojmenovaný

Přípustné složky
  • máslo nebo smetana pro standardizaci obsahu tuku
  • tavicí soli (citronany, fosforečnany)
  • jedlá sůl
  • nisin
Nepřípustné složky

všechny výše neuvedené

Technologický postup
  1. Příprava vstupních surovin (rozmělnění  a homogenizace)
  2. tavení
  3. plnění do finálního obalu
  4. chlazení
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: lesklý, hladký

barva: sýrově bílá až smetanová, případně odpovídající barvě použitého přírodního sýra

Vůně a chuť

čistá, odpovídající chuti druhu sýra

Konzistence
  1. roztíratelný sýr –  lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní,
  2. sýr s lomem – lomivá, homogenní, nelepivá
Nadstandardní parametry
  1. dodržení minimálního obsahu sýra 50%, podle kterého je sýr pojmenován,
  2. u výrobků vyrobených UHT způsobem tavení je výhodou jejich uchování při pokojové teplotě
  3. obsah laktózy do 5 % hmotnostních.
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

Stanovení obsahu tuku– dle ČSN EN ISO 1735,

v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:15:57
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:15:57
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě