Tisk

Tavený sýr druhově nepojmenovaný

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-08-22-0330
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry tavené
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

sýr druhově nepojmenovaný

Přípustné složky
  • máslo nebo smetana pro standardizaci obsahu tuku
  • sušené mléko
  • sušená syrovátka
  • tavící soli (citronany
  • fosforečnany)
  • jedlá sůl
  • nisin
  • obsah laktózy max. 5 %
Nepřípustné složky

všechny výše neuvedené

Technologický postup
  1. Příprava vstupních  surovin (rozmělnění  a homogenizace)
  2. tavení
  3. plnění do finálního obalu
  4. chlazení
  5. distribuce.
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: lesklý, hladký,

barva: sýrově bílá až smetanová, případně odpovídající barvě použitého přírodního

Vůně a chuť

čistá, odpovídající chuti druhu sýra

Konzistence
  1. roztíratelný sýr –  lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní,
  2. sýr s lomem – lomivá, homogenní, nelepivá
Nadstandardní parametry

dodržení minimálního obsahu sýra 50 % (jedná se o min. 50 % sýra ze sušiny taveného sýra), u výrobku vyrobeného UHT způsobem tavení je výhodou jejich uchování při pokojové teplotě, obsah laktózy do 5 % hmotnostních

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735,

v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:08:56
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:08:56
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě