Tisk

Tavený sýr druhově nepojmenovaný

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-08-22-0330
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry tavené
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

sýr druhově nepojmenovaný

Přípustné složky
  • máslo nebo smetana pro standardizaci obsahu tuku;
  • sušené mléko;
  • sušená syrovátka;
  • podmáslí;
  • tavící soli (citronany a/nebo fosforečnany);
  • jedlá sůl;
  • karagenan nebo vláknina (quantum satis, maximálně  do 1 %) – vždy se použije jenom jedna složka;
  • nisin;
  • obsah laktózy max. 5 %.
Nepřípustné složky

všechny výše neuvedené

Technologický postup
  1. Příprava vstupních  surovin (rozmělnění  a homogenizace)
  2. tavení
  3. plnění do finálního obalu
  4. chlazení
  5. distribuce.
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: lesklý, hladký,

barva: sýrově bílá až smetanová, případně odpovídající barvě použitého přírodního

Vůně a chuť

čistá, odpovídající chuti druhu sýra

Konzistence
  1. roztíratelný sýr –  lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní,
  2. sýr s lomem – lomivá, homogenní, nelepivá
Nadstandardní parametry

dodržení minimálního obsahu sýra 50 % ( více než 50 % sušiny taveného sýra je tvořeno přírodními sýry),  u výrobku vyrobeného UHT způsobem tavení je výhodou jejich uchování při pokojové teplotě, obsah laktózy do 5 % hmotnostních

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735,

v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Uživatel
Vytvořeno29.01.2020 16:11:23
VytvořilDana Gabrovská
Změněno29.01.2020 16:11:23
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g