Tisk

Tavený sýr druhově nepojmenovaný vysokotučný

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-11-11-0462
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry tavené
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

sýr druhově nepojmenovaný

Přípustné složky
  • máslo nebo smetana po standardizaci obsahu tuku;
  • sušené mléko nebo podmáslí;
  • sušená syrovátka;
  • tavící soli (citronany a/nebo fosforečnany);
  • jedlá sůl;
  • karagenan nebo vláknina (quantum satis, maximálně  do 1 %) – vždy se použije jenom jedna složka;
  • nisin;
  • obsah laktózy max. 5 %.
Nepřípustné složky

v sýrové hmotě všechny výše neuvedené

Technologický postup
  1. Příprava vstupních  surovin (rozmělnění  a homogenizace)
  2. tavení
  3. plnění do finálního obalu
  4. chlazení
  5. distribuce.
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: lesklý, hladký,

barva: sýrově bílá až smetanová, případně odpovídající barvě použitého přírodního sýra

Vůně a chuť

čistá, odpovídající chuti druhu sýra

Konzistence
  1. roztíratelný sýr –  lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní,
Nadstandardní parametry

dodržení minimálního obsahu sýra 40 % (více než 40 % sušiny taveného sýra je tvořeno přírodními sýry), obsah tuku v sušině min. 60 %, obsah laktózy do 5 % hmotnostních

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735,

v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Uživatel
Vytvořeno29.01.2020 16:13:47
VytvořilDana Gabrovská
Změněno29.01.2020 16:13:47
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený