Tisk

Tavený sýr druhově nepojmenovaný ochucený

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-09-09-0444
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry tavené
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

sýr druhově nepojmenovaný

Přípustné složky
  • máslo nebo smetana pro standardizaci obsahu tuku;
  • sušené mléko;
  • sušená syrovátka;
  • podmáslí;
  • tavící soli (citronany a/nebo fosforečnany);
  • jedlá sůl;
  • karagenan nebo vláknina (quantum satis, maximálně  do 1 %) – vždy se použije jenom jedna složka;
  • nisin;
  • obsah laktózy max. 5 %;
  • ochucující složka ( směs koření, bylin, zelenina, houby, šunka nejvyšší jakosti nebo výběrová, jiný typ sýra).
Nepřípustné složky

v sýrové hmotě – veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách.

Technologický postup
  1. Příprava vstupních  surovin (rozmělnění  a homogenizace)
  2. tavení
  3. plnění do finálního obalu
  4. chlazení
  5. distribuce.
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: lesklý, hladký, odpovídající přidané ochucující složce;

barva:  odpovídající  přidané ochucující složce.

Vůně a chuť

čistá, odpovídající  přidané ochucující složce.

Konzistence
  1. roztíratelný sýr –  lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní,
  2. sýr s lomem – lomivá, homogenní, nelepivá
Nadstandardní parametry

dodržení minimálního obsahu sýra 35 % (jedná se o min. 35 % sýra ze sušiny taveného sýra), u výrobku vyrobeného UHT způsobem tavení je výhodou jejich uchování při pokojové teplotě, obsah laktózy do 5 % hmotnostních

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735,

v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Uživatel
Vytvořeno15.10.2019 11:36:59
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.10.2019 11:36:59
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený