Tisk

Sýr Moravský bochník

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-09-26-0446
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko;
  • jedlá sůl;
  • mlékárenské kultury – směs mezofilních kultur;
  • syřidlo.
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka).
Nepřípustné složky

veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména:

  • konzervanty;
  • glukono-delta-lakton;
  • lysozym;
  • rostlinný tuk;
  • barviva;
  • dusičnany;
  • přidaný kasein;
  • přidané kaseináty.
Technologický postup
  1. standardizace mléka a sýření,
  2. zpracování a praní sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. balení
  7. zrání
  8. popřípadě porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava a balení
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: na řezu  smetanově  žlutá

Vůně a chuť

chuť:čistá, mléčná, jemně nakyslá,

vůně: čistá, bez cizích pachů.

Konzistence

celistvá, tužší, bez kůry. bez ok.

Nadstandardní parametry
  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko„;
  2.  obsah sušiny minimálně  59 %;
  3. obsah  tuku v sušině: minimálně 45 % tuku v sušině
  4. Minimální doba zrání 6 týdny při řízené teplotě
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno26.09.2019 11:42:47
VytvořilDana Gabrovská
Změněno26.09.2019 11:42:47
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený