Tisk

Sýry eidamského typu uzené (s různými obsahy tuku a sušiny)

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0020
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

Sýr eidamského typu dle ČCN

Přípustné složky

kouř z tvrdého dřeva (např. bukové štěpky)

Nepřípustné složky

tekutý kouř, kouřové aroma

Technologický postup

naskládání sýrů na síta, popřípadě vložení do sítěk, uzení

Senzorické požadavky
Vzhled

povrch sýra: barva po uzení, případná struktura po síťce či sítu,

barva sýra na řezu: smetanově až sýrově žlutá

Vůně a chuť

čistá, mléčná, jemně nakyslá, výrazná po uzení, bez cizích pachů

Konzistence

celistvá, pružná, připouští se menší počet ok, bez trhlinek

Nadstandardní parametry

surovina odpovídá cechovní normě „,Sýr eidamského typu“,. Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva, nesmí obsahovat kouřové aroma, obsah PAH: 1,0 μg/kg pro benzo[a]pyren a 10,0 μg/kg pro sumu benzo[a]pyrenu, benzo[a]anthracenu, benzo[b]fluoranthenu a chrysenu.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

metoda na stanovení PAH,

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno06.06.2018 19:55:14
VytvořilDana Gabrovská
Změněno06.06.2018 19:55:14
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě