Tisk

Sýry typu Gouda

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-09-05-0443
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko;
  • jedlá sůl;
  • mlékárenské kultury – směs mezofilních kultur;
  • syřidlo.
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka);
  • beta-karoten.
Nepřípustné složky

veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách, zejména:

  • konzervanty;
  • glukono-delta-lakton;
  • lysozym;
  • rostlinný tuk;
  • barviva jiná než beta-karoten;
  • dusičnany;
  • přidaný kasein;
  • přidané kaseináty.
Technologický postup
  1. standardizace mléka a sýření,
  2. zpracování a praní sýřeniny na výrobníku,
  3. napouštění sýrového zrna do forem,
  4. lisování,
  5. solení,
  6. balení,
  7. zrání po dobu minimálně 4 týdnů (zahrnuje i možnost zrání pod plastovým nátěrem nebo  voskem),
  8. popřípadě porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava a balení.
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: na řezu jemně žlutá

Vůně a chuť

chuť:čistá, mléčná, jemně nakyslá,

vůně: čistá, bez cizích pachů.

Konzistence

celistvá, pružná, připouští se menší počet ok, bez trhlinek

Nadstandardní parametry
  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko„;
  2. obsah  tuku v sušině: minimálně 48 % tuku v sušině;
  3. obsah sušiny: minimálně 56 %.
  4. pro standardní sýr Gouda je minimální doba zrání 4 týdny;
  5. pro sýr Gouda zrající pod plastovým nátěrem nebo voskem je minimální doba zrání 2 měsíce.
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.09.2019 18:49:43
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.09.2019 18:49:43
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený