Sýr s plísní uvnitř hmoty uzený (s různými obsahy tuku a sušiny)
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2019-01-14-0416 |
Zařazení dle legislativy | Mléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry plísňové |
Zadavatel normy | |
Společnost | Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky |
|
Přípustné složky | chlorid vápenatý (pomocná látka); |
Nepřípustné složky | veškeré výše nespecifikované, zejména konzervanty, rostlinný tuk, barviva, aromata, dusičnany; tekutý kouř a kouřové aroma. |
Technologický postup |
|
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled a barva: pravidelný tvar, uzavřený se znatelnými vpichy , povrch čistý, uzavřený, zlatohnědý po uzení. Na spodní části mřížka, vzniklá uzením na roštu. Mírná deformace, vzniklá teplem při procesu uzení, není na závadu. Prorůstání ušlechtilé plísně (barva šedá, bílá) na povrchu sýru není na závadu výrobku. |
Vůně a chuť | Chuť slaná, mléčná, pikantní chuť plísňového sýru s vůní po bukovém kouři. |
Konzistence | jemná až drobivě roztíratelná. |
Nadstandardní parametry |
Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva, nesmí |
Rozhodčí metody | Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, stanovení obsahu tuku dle ČSN EN ISO 1735 (gravimetrická metoda), stanovení PAH dle v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 14.02.2019 14:46:22 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 14.02.2019 14:46:22 |
Změnil | Dana Gabrovská |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |