Tisk

Sýr maasdamského typu (s různým obsahem tuku v sušině)

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0036
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mlékárensky ošetřené mléko
  • jedlá sůl
  • směs mezofilních kultur včetně propionové kultury
  • syřidlo
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka)
  • barvivo  rostlinného původu
Nepřípustné složky
  • veškeré složky nespecifikované zejména konzervanty
  • glukono-delta-lakton
  • lysozym
  • rostlinný tuk
  • barviva
  • dusičnany
  • kasein
  • kaseináty
Technologický postup
  1. standardizace mléka a sýření
  2. zpracování sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. zrání
  7. případně porcování, plátkování nebo  další spotřebitelské úpravy
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: stejnoměrně jemně žlutá

Vůně a chuť

příjemná, typicky nasládlá až sýrově mandlová, oříšková

Konzistence

stejnorodá, celistvá, pružná, na řezu výskyt ok vytvořených propionovým kvašením rovnoměrně rozložených v celé hmotě

Nadstandardní parametry

mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko

Obsah sušiny:

  • min. 56 % u sýra se 45 % tuku v sušině,
  • min. 52 % u sýra se 30 % tuku v sušině
  • popřípadě 50 % u sýra se sušinou min. 20 %,

Minimální doba zrání 6 týdnů

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:36:51
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:36:51
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě