Tisk

Sýr ementálského typu s obsahem tuku v sušině 45 %

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0035
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mlékárensky ošetřené mléko
  • jedlá sůl
  • směs mezofilních a termofilních kultur
  • propionové kultury
  • syřidlo
Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky
  • veškeré výše nespecifikované
  • zejména konzervanty
  • glukono-delta-lakton
  • lysozym
  • rostlinný tuk
  • barviva
  • dusičnany
  • kasein
  • kaseináty
Technologický postup
  1. standardizace mléka a sýření,
  2. zpracování sýřeniny na výrobníku
  3. napouštění sýrového zrna do forem
  4. lisování
  5. solení
  6. zrání
  7. porcování
  8. balení
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: stejnoměrně smetanově žlutá

Vůně a chuť

jemná, typicky nasládlá až sýrově mandlová, oříšková

Konzistence

stejnorodá, celistvá, tužší, na řezu výskyt lesklých ok větších než 5 mm rovnoměrně rozložených v hmotě sýra

Nadstandardní parametry
  1. mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko
  2. obsah sušiny: min. 59 %,
  3. minimální doba zrání 2 měsíce
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:36:56
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:36:56
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě