Tisk

Sušená syrovátka sladká – krystalizovaná

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2020-01-10-0471
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

Sladká syrovátka ze sýrů vyrobených z kravského mléka.

Přípustné složky

Nejsou povoleny další složky.

Nepřípustné složky
  • Náhražky kravského mléka;
  • Přídatné látky (stabilizátory, konzervanty a barviva, protispékavé látky);
  • Rostlinné tuky.
Technologický postup

1. Příjem tekuté (5 % suš) nebo zahuštěné syrovátky (18-60 % suš.);
2. Pasterace syrovátky min 72° C po dobu 15 sekund;
3. Zahuštění koncentrátů ve vakuu;
4. Krystalizace – pozvolným ochlazováním v duplikátorovým krystalizátoru;
5. Sušení ve sprejové sušárně;
6. Balení do spotřebitelského obalu;
7. Detekce kovů v hotovém balení.

Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: obal čistý, neporušený, správně označený;
barva: mléčně bílá až krémová, rovnoměrná.

Vůně a chuť

Čistá, nasládlá zpočátku lehce slaná, mléčná bez cizích příchutí, bez cizích pachů.

Konzistence

Sypký částečně hygroskopický prášek s lehce se rozpadajícími hrudkami.

Nadstandardní parametry

Sušená syrovátka sladká získaná ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko. Zachováním původního technologického postupu je zachována výrazná sladká chuť.
Fyzikálně chemické parametry:
1. Vlhkost: max 5 %
2. Mléčný tuk: max 1,5 %
3. Protein : min 11,1 % (max.14,9 %)
4. Popel: max 8,5 %
5. Laktóza: min. 62,1 % (max. 74,6 %)
6. Kyselost : 6,0-6,6 pH
7. Spálené částice: DISC A/B

Výrobek splňuje parametry řady norem ČSN 570801 Mléko sušené a sušené mléčné výrobky.

Vyhl. 397/2016 Sb. ze dne 2. prosince 2016
o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Rozhodčí metody

ČSN 57 0105 Metody zkoušení mléčných výrobků sušených a zahuštěných.
v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno10.01.2020 13:34:06
VytvořilDana Gabrovská
Změněno10.01.2020 13:34:06
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g