Tisk

Sušený jogurt

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-10-04-0449
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • Jogurt bílý zrající v tanku podle ČCN (2016-02-2-0099)
Přípustné složky

Nejsou povoleny další složky.

Nepřípustné složky
  • Náhražky kravského mléka;
  • Přídatné látky (stabilizátory, konzervanty a barviva, protispékavé látky);
  • Rostlinné tuky;
  • Škrob.
Technologický postup

1. Příjem odstředěného kravského mléka dle vyhl.397/2016 Sb. Českého původu;
2. Pasterace odstředěného mléka min.72° C/15 sec;
3. Zahuštění odstředěného mléka ve vakuu;
4. Zakysání mléka v krystalizátoru;
5. Sušení jogurtové směsi na sprejové sušárně;
6. Balení do obalů;
7. Detekce kovu v hotovém balení.

Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: obal čistý, neporušený, správně označený;
barva: mléčně bílá až krémová, rovnoměrná.

Vůně a chuť

Čistá, typická jogurtová, kyselá bez cizích příchutí, bez cizích pachů.

Konzistence

Sypký prášek bez přítomnosti hrudek.

Nadstandardní parametry

Výrobek z mléka, které je původem získané ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko, zachováním technologického postupu je zachována typická výrazná kyselá jogurtová chuť.

Fyzikálně chemické parametry:
1. Vlhkost: max 5 %
2. Mléčný tuk: max 1,5 %
3. Protein : min 27 %
4. Popel: max 9 %
5. Kyselost : 180 – 450°SH
6. Spálené částice: DISC A/B

Výrobek splňuje parametry řady norem ČSN 570801 Mléko sušené a sušené mléčné výrobky

Rozhodčí metody

ČSN 57 0105 Metody zkoušení mléčných výrobků sušených a zahuštěných.
v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.11.2019 12:24:13
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.11.2019 12:24:13
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavPřipomínkovaný

Výrobky v této normě