Tisk

Sušená směs pro přípravu mléčné točené zmrzliny

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-10-19-0352
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - mražené krémy - mražený krém smetanový
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

 

  • sušené mléko (splňující ČCN na syrové kravské mléko)
  • řepný cukr,
  • dextróza
Přípustné složky

nejsou definovány

Nepřípustné složky

syntetická potravinářská barviva, E120, rostlinný tuk

Technologický postup

– sušení mléčného polotvaru (mléka) s obsahem minimálně 32 % mléčného tuku
– přesné navážení surovin,
– kvantitativní převedení surovin do sušeného polotovaru,
– dokonalé promíchání,
– šetrné balení do spotřebitelského obalu pod ochrannou atmosférou,
– skladování v suchu a temnu

Senzorické požadavky
Vzhled

barva: v případě neutrální příchuti, je barva bílá se smetanovým nádechem, v případě ochucení, je barva typická k dané chuti (druhu)

Vůně a chuť

v případě neutrální příchuti je chuť a vůně smetanová, bez cizích příchutí a pachů, v případě ochucení je chuť typická k danému druhu bez cizích příchutí

Konzistence

práškovitá homogenní, drobné, snadno rozpustné hrudky nejsou na závadu

Nadstandardní parametry

– vysoký obsah sušeného mléka (minimálně 65 %)
– minimálně 24 % tuku ve finální směsi
– neobsahuje lepek,
– neobsahuje syntetická barviva

Rozhodčí metody

Metody zkoušení mléčných výrobků sušených a zahuštěných dle ČSN 57 0105; v případě sporu budou použity metody používáné státními kontrolními orgány.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 12:39:09
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 12:39:09
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě