Tisk

Šunkový závitek v aspiku

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-10-21-0047
Zařazení dle legislativyLahůdkářské výrobky - Kusové zboží - aspiky (šunkové závitky v aspiku, vejce v aspiku, apod.)
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • šunka výběrové třídy jakosti nejméně 20 %
  • pařížský nebo bramborový salát podle ČCN
  • vejce vařené
  • okurka sterilovaná
  • paprika sterilovaná
  • aspik
    • voda
    • ocet
    • vepřová želatina
    • cukr
    • jedlá sůl
    • aroma
    • koření
Přípustné složky
  • jedlá sůl
  • koření
  • konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky

barviva, ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.

Technologický postup

postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením

Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: šunkové závitky naplněné pařížským nebo bramborovým salátem, ozdobené krájeným vejcem, okurkou a kapií, zalité aspikem,

barva: růžovo-červená šunka, čirý rosol,

Vůně a chuť

příjemná slano-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách, se znatelnou příjemnou masovou vůní šunky,

Konzistence

všechny součásti přiměřeně měkké, aspik křehký, v ústech rozplývavý.

Nadstandardní parametry
  1. šunka výběrové třídy jakosti nejméně 20 %
  2. kvalitní salát podle ČCN
  3. kvalita zpracování (tvar částic, konzistence)
  4. bez barviv
  5. bez přidaných sladidel s výjimkou cukru
Rozhodčí metody

Nejsou požadovány.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:31:28
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:31:28
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě