Tisk

Strouhanka

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2018-12-07-0405
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky
Zadavatel normy
Společnost Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
190 00 Praha 9
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

• pšeničná mouka hladká světlá;
• pitná voda;
• droždí čerstvé;
• jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem.

Přípustné složky

• pšeničný kvas a/nebo pšeničný omládek;
• sladová mouka a/nebo sladový extrakt;
• rostlinný olej nebo vepřové sádlo;
• mléko a/nebo syrovátka;
• cukr;
• kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. acerola);
• enzymy.

Nepřípustné složky

Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje.

Technologický postup

• výroba těsta nepřímým/přímým způsobem vedení;
• zrání těsta;
• tvarování;
• kynutí;
• pečení;
• chladnutí;
• sušení;
• mletí;
• prosévání;
• vážení a balení.

Senzorické požadavky
Vzhled

Jemně mleté částice rovnoměrné granulace světlé barvy typické pro pšeničné běžné pečivo.

Vůně a chuť

Typická pečivová, po použitých složkách; bez cizích pachů a cizí příchuti.

Konzistence

Sypká směs s obsahem vody max. 12 %.

Nadstandardní parametry

Výroba z krutónů specielně vyrobených pro přípravu strouhanky nebo z vybraných druhů běžného pečiva bez posypu a šetrně usušeného; bez obsahu přídatných látek s výjimkou kyseliny askorbové.

Rozhodčí metody

Hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.01.2019 14:42:10
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.01.2019 14:42:10
Procesní stav
Procesní stavSchválený