Tisk

Sterilované okurky

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-21-0117
Zařazení dle legislativyOvoce, zelenina, houby, skořápkové plody a výrobky z nich - zpracovaná zelenina - zelenina v octu
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • okurky nakladačky, vel. 5 – 7 cm, max. 15 % okurek může být delší,
  • řepný cukr
  • ocet kvasný lihový
  • sůl
Přípustné složky
  • ostatní zelenina – max. 11 %, hořčičné semeno,
  • koření výtažky koření
Nepřípustné složky

přídatné látky – sladidla

Technologický postup
  1. Příprava nálevu
  2. příjem okurek
  3. čistění okurek
  4. příprava směsi cibule a hořčičného semena
  5. postupné plnění jednotlivých částí výrobku do obalu (nejprve směs cibule a hořčičného semena, poté okurek a nakonec nálevu)
  6. uzavření obalu
  7. sterilace
  8. chlazení
  9. osušení obalu
  10. etiketace a balení
Senzorické požadavky
Vzhled

celé okurky v nálevu s případnou příměsí nařezané zeleniny a hořčičného semena  

Vůně a chuť

chuť: po okurkách, sladkokyselá, bez cizích příchutí,

vůně: po okurkách, octu a koření, bez cizích pachů

Konzistence

pevná, křupavá

Nadstandardní parametry
  1. Tradiční moravská receptura ke slazení se nesmí použít sacharin ani jiná sladidla.
  2. Kvalitní malé okurky max. do 7 cm, přičemž se připouští max. 15 % delších okurek v obalu. (Legislativa připouští 20 % delších okurek.)
Rozhodčí metody

stanovení kyselosti titrační metodou,
stanovení obsahu soli titrační metodou,
kontrola odkapaného podílu vážením,
v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 11:53:56
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 11:53:56
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě