Tisk

Sterilované okurky

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-21-0117
Zařazení dle legislativyOvoce, zelenina, houby, skořápkové plody a výrobky z nich - zpracovaná zelenina - zelenina v octu
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • okurky nakladačky, vel. 5 – 7 cm, max. 15 % okurek může být delší,
  • řepný cukr
  • ocet kvasný lihový
  • sůl
Přípustné složky
  • ostatní zelenina – max. 11 %, hořčičné semeno,
  • koření výtažky koření
Nepřípustné složky

přídatné látky – sladidla

Technologický postup
  1. Příprava nálevu
  2. příjem okurek
  3. čistění okurek
  4. příprava směsi cibule a hořčičného semena
  5. postupné plnění jednotlivých částí výrobku do obalu (nejprve směs cibule a hořčičného semena, poté okurek a nakonec nálevu)
  6. uzavření obalu
  7. sterilace
  8. chlazení
  9. osušení obalu
  10. etiketace a balení
Senzorické požadavky
Vzhled

celé okurky v nálevu s případnou příměsí nařezané zeleniny a hořčičného semena  

Vůně a chuť

chuť: po okurkách, sladkokyselá, bez cizích příchutí,

vůně: po okurkách, octu a koření, bez cizích pachů

Konzistence

pevná, křupavá

Nadstandardní parametry
  1. Tradiční moravská receptura ke slazení se nesmí použít sacharin ani jiná sladidla.
  2. Kvalitní malé okurky max. do 7 cm, přičemž se připouští max. 15 % delších okurek v obalu. (Legislativa připouští 20 % delších okurek.)
Rozhodčí metody

stanovení kyselosti titrační metodou,
stanovení obsahu soli titrační metodou,
kontrola odkapaného podílu vážením,
v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 11:53:56
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 11:53:56
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g
Lipánek  MAXI tradiční jahodový
Jihočeský Eidam 30  % - bloček 300 g
Čokoláda na vaření  Premium
Mléčná čokoláda s drcenými oříšky 100 g
Mléčná čokoláda 100 g