Špekáček
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2015-12-22-0054 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované |
Zadavatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita |
Přípustné složky | Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita |
Nepřípustné složky | Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita |
Technologický postup |
|
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek světle až tmavě růžové barvy, špekové kostky jsou nepravidelně rozložené, připouští se drobné dutinky, mírně vytavený tuk a drobná měkká kolagenní zrna, Povrchový vzhled – barva světlé hnědá až zlatohnědá, kusy přibližně stejné hmotnosti bez deformace, kapičky zashclé šťávy přípustné |
Vůně a chuť | Chuť přiměřeně slaná a kořeněná, na skusu je ohřátý výrobek šťavnatý Vůně příjemná po čerstvé uzenině a koření |
Konzistence | pružná, křehká, soudržná |
Nadstandardní parametry |
Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. |
Rozhodčí metody | Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 12.02.2020 11:19:00 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 12.02.2020 11:19:00 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |