Tisk

Špekáček

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0054
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita

Přípustné složky

Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita

Nepřípustné složky

Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita

Technologický postup
  1. příprava suroviny na výrobu
  2. mělnění
  3. kutrování
  4. narážení
  5. uzení/vaření
  6. chlazení
  7. balení
  8. etiketování
Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek světle až tmavě růžové barvy, špekové kostky jsou nepravidelně rozložené, připouští se drobné dutinky, mírně vytavený tuk a drobná měkká kolagenní zrna,

Povrchový vzhled – barva světlé hnědá až zlatohnědá, kusy přibližně stejné hmotnosti bez deformace, kapičky zashclé šťávy přípustné

Vůně a chuť

Chuť přiměřeně slaná a kořeněná, na skusu je ohřátý výrobek šťavnatý

Vůně příjemná po čerstvé uzenině a koření

Konzistence

pružná, křehká, soudržná

Nadstandardní parametry
  1. vyšší  obsah masa
  2. hovězí nebo vepřová  kroužková střeva
  3. bez zvýrazňovačů chuti, lepku a bílkovinných přísad

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti.

Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno14.11.2019 14:13:23
VytvořilDana Gabrovská
Změněno14.11.2019 14:13:23
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavPřipomínkovaný

Výrobky v této normě