Tisk

Speciální pečivo

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-08-22-0321
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - běžné pečivo
Zadavatel normy
Společnost Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
190 00 Praha 9
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • pšeničná mouka a/nebo žitná mouka a/nebo další mlýnské výrobky ze pšenice a žita;
  • další složky v množství nejméně 12 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků – zejména jiné obiloviny než pšenice a žito a/nebo pseudoobiloviny a/nebo olejniny a/nebo luštěniny a/nebo vláknina a/nebo suché skořápkové plody a/nebo zelenina a/nebo mléčné výrobky a/nebo brambory a výrobky z nich;
  • jedlá sůl  nebo jedlá sůl obohacená jódem;
  • pitná voda.
Přípustné složky
  • pšeničný omládek;
  • žitný kvas a/nebo pšeničný kvas;
  • sladová mouka a/nebo sladové extrakty;
  • kmín nebo jiné koření;
  • droždí čerstvé;
  • rostlinný olej a/nebo vepřové sádlo;
  • kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. acerola);
  • enzymy.

Posypy a obaly:

  • kmín celý;
  • mlýnské produkty (například vločky, trhanky);
  • semena olejnin;
  • mák;
  • sůl hrubá a jiné podle receptury výrobce.
Nepřípustné složky

Přídatné látky jiné než kyselina askorbová.

Technologický postup
  • výroba těsta nepřímým/přímým způsobem vedení;
  • zrání těsta;
  • tvarování;
  • kynutí;
  • pečení;
  • chladnutí,
  • popř, krájení a balení.
Senzorické požadavky
Vzhled
  • Tvar typický pro daný výrobek (rohlík, houska, raženka, pletýnka, bageta, uzel, kostka, večka, veka atd.), pravidelně formovaný, klenutý.
  • Vrchní kůrka zlatohnědá až hnědá, zpravidla lesklá, popř. s posypem, obalem nebo pomoučená, hladká nebo nařezaná.
  • Spodní kůrka čistá, v případě obalení celého klonku v posypu nebo v mouce též s obalem nebo pomoučená.
  • Střída rovnoměrně pórovitá, s barvou po použitých složkách.
Vůně a chuť

Typická pečivová, po použitých složkách; při použití kvasu lehce nakyslá; bez cizích pachů a příchutí.

Konzistence
  • Kůrka dobře propečená, křupavá.
  • Střída dobře propečená, pružná, měkká.

 

Nadstandardní parametry
  • jiné obiloviny než pšenice a žito a/nebo pseudoobiloviny a/nebo olejniny a/nebo luštěniny a/nebo vláknina a/nebo suché skořápkové plody a/nebo zelenina a/nebo mléčné výrobky a/nebo brambory a výrobky z nich nejméně v množství 12 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků;
  • neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové.
Rozhodčí metody

hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.01.2019 15:04:55
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.01.2019 15:04:55
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený