Tisk

Smetanový krém termizovaný

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-04-08-0088
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - smetanovo-tvarohové krémy
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • smetana
  • tvaroh
  • cukr
Přípustné složky
  • kakao
  • vanilka
  • přírodní aromata
  • ochucující složky v podobě zpracovaných ovocných a ochucujících komponentů (tyto samostatné produkty mohou obsahovat technologicky nezbytně nutné pektiny, škroby a želatinu, přírodní rostlinné a ovocné  extrakty a koncentráty, přírodní barviva)
  • zahušťovadla a stabilizátory
  • potravinářská želatina
  • nášleh dusíkem
Nepřípustné složky
  • chemicky modifikované škroby
  • umělá aromata
  • konzervační látky
  • náhradní sladidla
  • umělá barviva
Technologický postup
  1. Míchání smetany, tvarohu, cukru a  ochucující složky
  2. termizace
  3. případný nášleh
  4. plnění do kelímků
  5. vychlazení
  6. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: stejnorodá, smetanová nebo charakteristická po použitých přísadách

Vůně a chuť

jemná smetanová, charakteristická po použitých surovinách a přísadách

Konzistence

polotuhá, jemně krémovitá, mírné uvolnění syrovátky není na závadu,

pro šlehané  výrobky – našlehaná konzistence s viditelnými malými bublinami

Nadstandardní parametry
  • tuk v sušině minimálně  30%
  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko
  • základní hmota smetanového krému  neobsahuje barviva
  • neobsahuje chemicky modifikované škroby
  • náhradní sladidla
  • konzervační látky a umělá aromata
Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda,

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:26:21
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:26:21
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g