Tisk

Smetanový krém (netermizovaný)

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0030
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - smetanovo-tvarohové krémy
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • smetana
  • tvaroh
  • cukr
Přípustné složky
  • kakao
  • vanilka
  • přírodní aromata
  • ochucující složky v podobě zpracovaných ovocných a ochucujících komponentů (tyto samostatné produkty mohou obsahovat technologicky nezbytně nutné pektiny, škroby a želatinu v max. množství 5 %, přírodní rostlinné a ovocné  extrakty a koncentráty, přírodní barviva)
Nepřípustné složky
  • želatina mimo ochucující složku
  • škroby mimo ochucující složku a barviva mimo ochucující složku
  • stabilizátory
  • chemicky modifikované škroby
  • náhradní sladidla
  • konzervační látky
Technologický postup
  1. Míchání smetany, cukru a ochucující složky s tvarohem
  2. plnění do spotřebitelských obalů
  3. vychlazení
  4. expedice
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: stejnorodá, smetanová nebo charakteristická po použitých přísadách

Vůně a chuť

jemná smetanová, charakteristická po použitých surovinách a přísadách

Konzistence

polotuhá, jemně krémovitá, bez nášlehu,  mírné uvolnění syrovátky není na závadu

Nadstandardní parametry

tuk v sušině minimálně 30 %, mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko“ bez tepelného ošetření finálního produktu, základní hmota smetanového krému neobsahuje želatinu, škroby a barviva, neobsahuje stabilizátory, chemicky modifikované škroby, náhradní sladidla, konzervační látky, umělá aromata

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,

Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda,

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:37:23
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:37:23
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě