Selský salám
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2016-03-22-0061 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - trvanlivé tepelně opracované |
Zadavatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky |
|
Přípustné složky |
|
Nepřípustné složky | Nepřipouští se použití masa zvířat jiných živočišných druhů, strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, vlákniny a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a česnek. E 120 – kyselina karmínová, karmín. |
Technologický postup | Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, sušení, balení Technologický obal: Kouři prostupný obal |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je patrná nepravidelná mozaika libovolných a tučných zrn. Nepřipouští se shluky tukových nebo libových zrn. Ojediněle vytavený tuk v okolí tučných zrn je přípustný. Zrna surovin jsou převážně o průměru do 3 mm. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Připouští se ojedinělé drobné, měkké kolagenní částice a drobné dutinky. Zaschlý kroužek pod technologickým obalem se může vyskytovat v hloubce do 3 mm. Povrchový vzhled povrch je suchý, podélně mírně vrásčitý. Barva je červenohnědá. |
Vůně a chuť | Chuť přiměřená po koření a uzení. Na skusu je výrobek vláčný. Vůně specifická pro trvanlivý výrobek. |
Konzistence | tužší, soudržná |
Nadstandardní parametry |
|
Rozhodčí metody | Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 28.12.2020 11:07:51 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 28.12.2020 11:07:51 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |