Salám tepelně opracovaný
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2016-08-08-0069 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované |
Zadavatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Český svaz zpracovatelů masa Libušská 319 142 00 Praha 4 - Písnice Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky |
|
Přípustné složky |
|
Nepřípustné složky | Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. salám se sýrem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. salám s lanýži).E 120 – kyselina karmínová, karmín. |
Technologický postup | Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení, balení, Technologický obal: Nespecifikuje se |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek hladký, barva na řezu odpovídá použitým surovinám. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Spojka je jemně vypracovaná. Pokud je použita hrubě mělněná vložka, mozaika zrn je nepravidelná, bez shluku tukových nebo libových částic. Případná tuková zrna nesmějí být rozmazána. Ojedinělé, jemně zrněné kolagenní částice a drobné vzduchové dutinky jsou ve spojce přípustné. Povrchový vzhled povrch je hladký nebo mírně podélně vrásčitý, celistvý, bez kouřových skvrn, bez podlitin a vytaveného tuku pod technologickým obalem. |
Vůně a chuť | Chuť přiměřeně slaná, případně po použitém koření či ochucovacích složkách. Výrobek je na skusu křehký a vláčný. Vůně příjemná po čerstvé uzenině. |
Konzistence | pružná, soudržná, tuhá |
Nadstandardní parametry |
|
Rozhodčí metody | Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Obsah čistých svalových bílkovin metoda uvedena ve Věstníku MZe ročník 2014, částka 1) stanovení čistých svalových bílkovin v mase a masných výrobcích, Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, |
Uživatel | |
Vytvořeno | 28.12.2020 09:33:42 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 28.12.2020 09:33:42 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |