Tisk

Salám pro lahůdkářské výrobky

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0096
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • vepřové maso, hovězí maso, maso jiných živočišných druhů
  • obsah masa: minimálně 35 % hmotnostních
  • obsah tuku: maximálně 30 % hmotnostních,

Technologický obal: nespecifikuje se

Použije se jedna ze základních surovin nebo libovolná kombinace základních surovin.

Přípustné složky
  • jedlá sůl,
  • vepřové kůže,
  • bramborový škrob,
  • vepřové sádlo,
  • česnek,
  • dusitanová sůl,
  • koření,
  • polyfosforečnany E452,
  • pitná voda,
  • rostlinné a živočišné bílkoviny,
  • maltodextrin,
  • cukr,
  • dextróza.
Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití SOM, drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti a barviv.E 120 – kyselina karmínová, karmín.

Technologický postup

příprava suroviny na výrobu, mělnění, kutrování, narážení, uzení /vaření, chlazení, balení, etiketování

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek hladký, barva na řezu odpovídá použitým surovinám, mohou být patrné částice použitého koření, spojka je jemně vypracovaná, pokud je použita hrubě mělněná vložka, mozaika zrn je nepravidelná, bez shluku tukových nebo libových částic, případné tučné částice nesmějí být rozmazány, ojedinělé, jemně zrněné kolagenní částice a drobné vzduchové dutinky jsou ve spojce přípustné,

Povrchový vzhled – povrch je hladký nebo mírně podélně vrásčitý, celistvý, bez kouřových skvrn, bez podlitin

Vůně a chuť

Chuť přiměřeně slaná, případně po použitém koření, výrobek je na skusu křehký a vláčný,

Vůně příjemná po čerstvé uzenině

Konzistence

pružná, soudržná, tuhá

Nadstandardní parametry
  • vysoký obsah masa – minimálně 35 %;
  • bez SOM, drůbežího SOM, lepku, bez zvýrazňovačů chuti.
Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Obsah tuku celkový obsah tuku, který je stanovený metodami založenými na principu hydrolýzy ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno31.01.2020 12:52:12
VytvořilDana Gabrovská
Změněno31.01.2020 12:52:12
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g