Tisk

Rybí salát s jogurtem

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2018-12-11-0407
Zařazení dle legislativyLahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

marinované sleďové filé min. 40 %;
majonéza dle ČCN Salátová majonéza pro lahůdkářské výrobky;
jogurt bílý min. 23% dle ČCN Jogurt bílý zrající v tanku (2016-02-2-0099);
okurky sterilované;
cibule (čerstvá, sterilovaná či marinovaná);
mrkev sterilovaná;
minimální podíl zeleniny min. 24%.

Přípustné složky

cukr;
hrášek sterilovaný;
zelí sterilované nejvýše 7 %;
ocet kvasný lihový;
koření;
černý mletý pepř nebo bílý;
jedlá sůl;
konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.

Nepřípustné složky

barviva a látky s barvicím účinkem;
sladidla s výjimkou cukru;
ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů od dne výroby nesmí být použity kyseliny sorbová, benzoová ani jejich soli.

Technologický postup

Smíchání nakrájené ryby se sterilovanou zeleninou, vše pořádně spojeno jogurtem a majonézou.

Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: lahůdkový salát s podílem marinovaných sleďových ryb s příměsí zeleniny, vše dobře spojené majonézou  a jogurtem a rovnoměrně promíchané;
barva: šedo-béžová, jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny.

Vůně a chuť

chuť a vůně:příjemná slano-sladko-kyselá, typická pro výrobek z marinovaných ryb s příměsí zeleniny a majonézy.

Konzistence

všechny částice salátu přiměřeně měkké a křehké

Nadstandardní parametry

Kvalita použitých surovin, zaručený podíl marinovaného rybího masa, kvalita zpracování (nepřítomnost větších nerozkrájených částic, konzistence), bez barviv a látek s barvicím účinkem, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru, majonéza a jogurt dle ČCN.

Rozhodčí metody

ČSN 57 0146-3 Metody zkoušení ryb, rybích výrobků a rybích konzerv – Část 3: Stanovení hmotnosti obsahu a hmotnostního podílu složek.V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno11.12.2018 06:36:47
VytvořilDana Gabrovská
Změněno11.12.2018 06:36:47
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě