Tisk

Rohlík / Houska

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-18-0108
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - běžné pečivo
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

pšeničná mouka hladká světlá

Přípustné složky
  • pitná voda
  • droždí
  • jedlá sůl (obohacená jódem)
  • rostlinný olej nejméně 3  a nejvýše 5 %
  • vztaženo na celkovou hmotnost mouky
  • cukr nejméně 1 % a nejvýše 3  % vztaženo na celkovou hmotnost mouky
  • sladová mouka (sladový extrakt)

posypy:

  • kmín celý
  • mák
  • sůl hrubá pekařská

přídatné látky:

  • kyselina askorbová
  • enzymy (amylázy
  • pentozanázy)
Nepřípustné složky
  • rostlinný olej palmový,
  • přídatné látky jiné než kyselina askorbová,
  • enzymy a látky obsažené  v jedlé soli
Technologický postup
  1. výroba těsta nepřímým nebo přímým způsobem, dle použitého zařízení,
  2. zrání těsta
  3. dělení
  4. tvarování
  5. kynutí
  6. úprava před pečením
  7. pečení
  8. chladnutí
  9. odběr do přepravek
Senzorické požadavky
Vzhled

rohlík – pečivo typického svinutého tvaru, rovné nebo mírně zahnuté, pravidelně formované, klenuté,

houska – pečivo ručně tvarované ze tří pramenů těsta, pravidelně formované, vrchní kůrka zlatohnědá, lesklá, sypaná nebo nesypaná posypem, na bočních stranách kůrka světlejší, spodní kůrka světle hnědá, čistá, střída světlá až bílá

Vůně a chuť

typická pečivová, příjemná, popř. slabě po posypu (kmínu, máku, soli)

Konzistence

střída dobře propečená rovnoměrně pórovitá, měkká, kůrka křupavá.

Nadstandardní parametry

pečivo bez přídatných látek, s výjimkou kyseliny askorbové a enzymů, které nemají v hotovém výrobku technologický význam.

Rozhodčí metody

hmotnost výrobku, senzorické hodnocení

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.08.2019 10:51:30
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.08.2019 10:51:30
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSmazaný