Žitný kvasový chléb
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2017-12-01-0358 |
Zařazení dle legislativy | Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb |
Zadavatel normy | |
Společnost | Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. Drahobejlova 2215/6 190 00 Praha 9 Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. Drahobejlova 2215/6 190 00 Praha 9 Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | • žitné mlýnské obilné výrobky v množství nejméně 95 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků; její část ve formě žitného kvasu; |
Přípustné složky | • droždí čerstvé; |
Nepřípustné složky | přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly). |
Technologický postup | • výroba kvasu; |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | • Pravidelně formovaný klenutý chléb daný tvarem formy. |
Vůně a chuť | Typická chlebová a výrazná po žitném kvasu; slabě po kmínu případně po dalším koření; bez cizích příchutí a pachů. |
Konzistence | • Kůrka dobře propečená. |
Nadstandardní parametry | Žitné mlýnské obilné výrobky v množství nejméně 95 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků. Chléb zakyselený výhradně žitným kvasem. Neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové. |
Rozhodčí metody | hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 21.10.2019 15:08:36 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 21.10.2019 15:08:36 |
Změnil | Dana Gabrovská |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |