Tisk

Pšeničný chléb

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2018-10-04-0397
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb
Zadavatel normy
Společnost Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
190 00 Praha 9
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • pšeničná mouka chlebová v množství nejméně 95 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků;
  • pitná voda;
  • jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem.
Přípustné složky
  • kmín nebo jiné koření;
  • pšeničný kvas a/nebo pšeničný omládek a/nebo sušený pšeničný kvas;
  • droždí čerstvé;
  • sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
  • jiné mlýnské produkty;
  • rostlinný olej a/nebo vepřové sádlo;
  • pšeničný lepek;
  • bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
  • rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
  • instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.).
  • látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
  • enzymy.
Nepřípustné složky

přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly).

Technologický postup
  • výroba těsta nepřímým/přímým způsobem vedení;
  • zrání těsta;
  • tvarování;
  • kynutí;
  • pečení;
  • chladnutí;
  • popř. krájení a balení.
Senzorické požadavky
Vzhled
  • Pravidelně formovaný klenutý chléb ve tvaru bochníku či veky, nebo daný tvarem ošatky.
  • Vrchní kůrka zlatohnědá, lesklá nebo moučená popř. nařezávaná.
  • Spodní kůrka čistá.
  • Střída rovnoměrně pórovitá, barva po použitých složkách.
Vůně a chuť

Typická pro pšeničný výrobek a po použitých složkách, příp. jemně nakyslá při použití pšeničného kvasu; bez cizích příchutí a pachů.

Konzistence
  • Kůrka: dobře propečená, křupavá.
  • Střídka: dobře propečená, pružná, měkká.
Nadstandardní parametry

Pšeničná mouka chlebová nejméně v množství 95 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků; těsto neobsahuje žádné přídatné látky kromě kyseliny askorbové.

Rozhodčí metody

hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno21.10.2019 15:09:28
VytvořilDana Gabrovská
Změněno21.10.2019 15:09:28
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený