Tisk

Žitná mouka – žitná mouka chlebová

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-11-04-0461
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - mlýnské obilné výrobky - mouka
Zadavatel normy
Společnost Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
190 00 Praha 9
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

žito

Přípustné složky

žádné

Nepřípustné složky

žádné

Technologický postup

Mlýnský výrobek získaný mletím žita a tříděný podle velikosti částic a obsahu minerálních látek.

Senzorické požadavky
Vzhled

šedobílá se zelenomodrým odstínem.

Vůně a chuť

typická moučná vůně, bez nepříjemného pachu, typická moučná chuť, bez nahořklé, nakyslé nebo cizí pachuti, bez přítomnosti škůdců v jakémkoliv stádiu.

Konzistence

jemný prášek.

Nadstandardní parametry

Vlhkost nejvýše 15 %;
Popel v sušině nejvíce 1,10 %;
Granulace:
– propad sítem 257 µm nejméně 96,0 %;
– propad sítem 206 µm nejméně 75 %;
Číslo poklesu nejméně 120 s ;
– bez přídavných látek /např. kyseliny askorbové/.
Plísně max. 1 x 10na třetí

Koliformní bakterie max. 1 x 10na druhou

Dále podle Nařízení ES č. 2073/2005 v platném znění
Salmonella – negativní/25g.

Bílkoviny 7,5 g/100g výrobku;
Sacharidy 68 g/100g výrobku;
– z toho cukry 3,0 ;
Tuky 1,1 g/100 g ;
– z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g/100g výrobku;
Sůl ≤0,01 g/100g výrobku;
Vláknina: 9,0 g/100g výrobku;

Energetická hodnota: 1396 kJ/ 330 kcal.

Obsahuje lepek. Neobsahuje jiné alergeny ani jejich stopy. Neobsahuje geneticky modifikované organismy

 

 

Rozhodčí metody

ČSN 56 0512-2 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 2: Vzorkování
ČSN 56 05 12 Zkoušení mlýnských výrobků ze pšenice a žita. Část 3. Senzorické zkoušení
ČSN 56 0512 – 4 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 4: Stanovení škůdců
ČSN 56 0512-5 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 5: Stanovení zrnitosti
ČSN ISO 56 0512 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 6. Stanovení očkovitosti
ČSN 56 05 12 – 7 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 7. Stanovení vody
ČSN 56 0512 – 8 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 8. Stanovení popela

Uživatel
Vytvořeno04.11.2019 15:32:20
VytvořilDana Gabrovská
Změněno04.11.2019 15:32:20
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě