Tisk

Pšeničná mouka chlebová

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-11-04-0460
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - mlýnské obilné výrobky - mouka
Zadavatel normy
Společnost Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
190 00 Praha 9
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

pšenice potravinářská – minimální požadavky dle ČSN 461100-2

Přípustné složky

žádné

Nepřípustné složky

žádné

Technologický postup
  • Mlýnský výrobek získaný postupným mletím pšenice a tříděním podle velikosti částic a obsahu minerálních látek (popel).
  • Zrno pšenice je před vlastním mletím čištěno na speciálních strojích, kde se odstraňují příměsi a nečistoty, zrno se kondicionuje a odstraňují se vrchní obalové části zrna.
Senzorické požadavky
Vzhled

bílá s žlutošedým nebo našedlým odstínem.

Vůně a chuť

typická moučná vůně, bez nepříjemného pachu, typická moučná chuť, bez nahořklé, nakyslé nebo cizí pachuti, bez přítomnosti škůdců v jakémkoliv stádiu.

Konzistence

jemný prášek.

Nadstandardní parametry

Vlhkost nejvýše 15 %;
Popel v sušině nejvíce 1,15 %;
Mokrý lepek v sušině nejméně 27,0 %.

Granulace:
– propad sítem 257 µm nejméně 96,0 %;
– propad sítem 162 µm nejméně 75 %;
Číslo poklesu nejméně 180 s;
– bez přídavných látek /např. kyseliny askorbové/.

Plísně max. 1 x 10 na třetí;
Koliformní bakterie max. 1 x 10 na druhou;
Dále podle Nařízení ES č. 2073/2005 v platném znění
Salmonella – negativní/25g.

Bílkoviny 11 g/100g výrobku;
Sacharidy 71 g/100g výrobku;
– z toho cukry 2,1;
Tuky 1.3 g/100 g;
– z toho nasycené mastné kyseliny 0,3g/100g výrobku;
Sůl ≤0,01 g/100g výrobku;
Vláknina: 3,5 g/100g výrobku.

Energetická hodnota: 1465 KJ/ 345 Kcal
Obsahuje lepek. Neobsahuje jiné alergeny ani jejich stopy. Neobsahuje geneticky modifikované organismy.

Rozhodčí metody

ČSN 56 0512-2 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 2: Vzorkování
ČSN 56 05 12 Zkoušení mlýnských výrobků ze pšenice a žita. Část 3. Senzorické zkoušení
ČSN 56 0512 – 4 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 4: Stanovení škůdců
ČSN 56 0512-5 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 5: Stanovení zrnitosti
ČSN ISO 56 0512 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 6. Stanovení očkovitosti
ČSN 56 05 12 – 7 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 7. Stanovení vody
ČSN 56 0512 – 8 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 8. Stanovení popela

Uživatel
Vytvořeno04.11.2019 15:27:23
VytvořilDana Gabrovská
Změněno04.11.2019 15:27:23
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený