Tisk

Přírodní sýr měkký zrající pod mazem

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-12-22-0034
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury – směs mezofilních kultur včetně Brevibacterium linens a kvasinek
  • syřidlo
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka),
  • barvivo rostlinného původu
Nepřípustné složky

veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách zejména konzervanty, dusičnany. rostlinný tuk, kasein, kaseináty

Technologický postup

standardizace mléka a sýření, zpracování sýřeniny na výrobníku  napouštění sýrového zrna do forem  odkapání solení zrání +, aplikace mazové kultury na povrch sýra balení

Senzorické požadavky
Vzhled

barva: na řezu smetanově až sýrově žlutá,

barva povrchu: od žlutohnědé nebo narůžovělé až po oranžovou nebo červenohnědou

Vůně a chuť

chuť mléčně nakyslá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem, příjemně slaná, jemně až výrazně pikantní,

vůně: čistá, charakteristická po kulturách

Konzistence

jemná, pružná, měkká až výrazně měkká podle stupně zralosti

Nadstandardní parametry

mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko

obsah sušiny: min. 43 %, bez konzervantů

Rozhodčí metody

Seznam rozhodčích metod:

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:37:02
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:37:02
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě