Tisk

Přírodní sýr poloměkký zrající pod mazem

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2020-06-12-0475
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury – směs mezofilních kultur a mazové kultury
  • syřidlo
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka),
Nepřípustné složky

veškeré složky nespecifikované v povinných a přípustných složkách zejména konzervanty, dusičnany, bez přidaného kaseinu a kaseinátů.

Technologický postup

Standardizace mléka a sýření→ zpracování sýřeniny na výrobníku → napouštění sýrového zrna do forem → odkapání → solení → zrání za řízených podmínek+ aplikace mazové kultury na povrch sýra a obracení sýrů během zrání→ balení → expedice

Senzorické požadavky
Vzhled

barva: sýrově žlutá;

barva povrchu: tmavší žlutá až narůžovělá.

Vůně a chuť

chuť mléčně nakyslá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem, příjemně slaná, jemně až výrazně pikantní,

vůně: čistá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem.

Konzistence

jemná, pružná, měkká až výrazně měkká podle stupně zralosti

Nadstandardní parametry

– surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
– sýr neobsahuje žádné konzervanty, ani jiné přídatné látky.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno12.06.2020 08:14:38
VytvořilDana Gabrovská
Změněno12.06.2020 08:14:38
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě