Tisk

Přírodní sýr poloměkký zrající pod mazem

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2020-01-31-0473
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní zrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko;
  • jedlá sůl;
  • mlékárenské kultury – směs mezofilních kultur včetně Brevibacterium linens;
  • syřidlo.
Přípustné složky
  • chlorid vápenatý (pomocná látka),
Nepřípustné složky

veškeré výše nespecifikované, zejména konzervanty, rostlinný tuk, dusičnany,bez přidaného kaseinu a kaseinátů.

Technologický postup

Standardizace mléka a sýření→ zpracování sýřeniny na výrobníku → napouštění sýrového zrna do forem → odkapání → solení → zrání za řízených podmínek+ aplikace mazové kultury na povrch sýra a obracení sýrů během zrání→ balení → expedice

Senzorické požadavky
Vzhled

barva: sýrově žlutá;

barva povrchu: tmavší žlutá až narůžovělá.

Vůně a chuť

chuť mléčně nakyslá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem, příjemně slaná, jemně až výrazně pikantní,

vůně: čistá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem, bez cizích pachů.

Konzistence

jemná, pružná, měkká až výrazně měkká podle stupně zralosti

Nadstandardní parametry

– surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
– obsah tuku v sušině min. 34 %;
– minimální doba zrání 2 týdny.

 

Rozhodčí metody

Seznam rozhodčích metod:

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.07.2020 19:27:26
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.07.2020 19:27:26
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSmazaný