Prase divoké – dělená zvěřina čerstvá a hluboce zmrazená
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2020-06-16-0477 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - maso - zvěřina |
Zadavatel normy | |
Společnost | Potravinářská komora České republiky Počernická 96/272 108 03 Praha 10 - Malešice Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Bidfood Kralupy s.r.o. V Růžovém údolí 553 278 01 Kralupy nad Vltavou Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | Zadní nožička – zadní nožička se oddělí v nejspodnější části kloubu hlezenního. Extra řez (speciální úprava) – jedná se o úpravu výše uvedených částí mas s kostí nebo bez dle přání odběratele. Čerstvá zvěřina je balena vakuově nebo do ochranné atmosféry. |
Přípustné složky | Nejsou definovány. |
Nepřípustné složky | Nejsou definovány. |
Technologický postup | Zvěř prohlédnutá odborně proškolenou osobou je před zpracováním prohlédnuta úředním veterinárním inspektorem. Prohlídka se dělí na prohlídku před stažením, bez této prohlídky nelze kus stáhnout z kůže a po stažení. Po této prohlídce je odstraněn krvavý ořez, tj. svalovina v okolí vstupu a výstupu rány a může teprve následovat vlastní bourání a dělení. O prohlídce je veden Nález z prohlídky zvěře. |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled – bez viditelných skvrn krve nebo krevních podlitin; bez roztříštěných kostí či potrhané svaloviny způsobených střelou. |
Vůně a chuť | Vůně – typická pro zvěřinové maso, bez cizího zápachu, po čerstvém mase. |
Konzistence | Konzistence – pružná textura zvěřinového masa. |
Nadstandardní parametry | Dělené zvěřinové maso, živočišný druh dle Vyhlášky 69/2016 Sb., Tabulka 3, příloha 2 v platném znění. Dále je balení označeno technologickým celkem definovaným v technologickém postupu níže. Způsob balení: vakuově nebo balení do ochranné atmosféry. Maso pochází z kusů, které prošly úřední veterinární prohlídkou před stažením a po stažení. Maso určené ke zmrazení musí být zmrazeno bez zbytečného odkladu, přičemž se před zmrazením podle potřeby zohlední doba zrání. Maso musí splňovat požadavky kladené na hluboce zmrazené potraviny. Maso je opracováno na jednotlivé části dle výše popsaných technologických postupů. Chlazená zvěřina nesmí být vyrobena z hluboce zmrazené zvěřiny. Partie s kostí musí být bez zlomených kostí. Vstupující surovina je doprovázena „lístkem o původu zvěře“. To zajištuje, že zvěřina bylo ulovena na území ČR. Maso je nabízeno pouze v kuchyňské úpravě s tukovým krytím do výše 1 mm přípustného do 15 % plochy. Maso z kusů střelených na měkko nesmí být použito. |
Rozhodčí metody | Zákon č. 166/1999 Sb. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 04.12.2020 12:53:26 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 04.12.2020 12:53:26 |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |